Kuorolaisten extranet
Helsingin Poliisilaulajat
G

Helsingin Poliisilaulajat

Helsingin Poliisilaulajien toiminta on viime vuosina ollut vilkasta. Kuoro on ottanut ohjelmistoonsa laaja-alaisen mieskuoromusiikin lisäksi entistä viihteellisempää musiikkia, jonka yhteydessä pyritään mahdollisuuksien mukaan myös valottamaan poliisin näkökulmaa elämän eri tilanteissa. Ohjelmistoa on käytetty monissa eri tilaisuuksissa, kuten Helsingin jokavuotisilla Art goes Kapakka -kaupunkifestivaaleilla, erilaisten yhteisöjen ja poliisihallinnon omissa tilaisuuksissa sekä kotimaisella että kansainvälisellä tasolla. Poliisilaulajien "konsepti" eroaa kaikista muista mieskuoroista vähintään sillä perusteella, ettei kenelläkään muulla ole oikeutta laulaa poliisin virkapuvussa.

Vuonna 2001 kuoro esiintyi mm. Helsingin Senaatintorilla järjestetyssä, TV2:n taltioimassa viihteellisessä poliisikonsertissa, jonka solisteina olivat mm. Arja Koriseva ja Pentti Hietanen. Vuonna 1998 kuoro piti yhdessä Leningrad Cowboys -yhtyeen kanssa Tampereen Stadionilla sekä Pori Jazz -festivaalien yhteydessä WORKShopissa yhteensä kolme rock-konserttia. Tämä kokemus antoi kuorolle täysin uuden, myös tärkeänä pitämällemme nuorisolle suunnatun musiikin lajin. Jail House Rock onkin jatkossa kaikunut erilaisissa yhteyksissä, viimeksi Seinäjoella vuonna 2002.

Tämän lisäksi kuorolaisilla oli vuonna 2002 tilaisuus osallistua useiden viikkojen ajan tv-sarjojen kuvauksiin avustajina sekä MTV3:n esittämän James Bond -elokuvien sarjan ennakkomainoksen tekoon. Tällainen toiminta on laulajien taholta todettu mukavaksi vaihteluksi normaalille kuoroelämälle.

Kuoron laulajat ovat lähinnä pääkaupunkiseudulla työskenteleviä poliisimiehiä, muita poliisin palveluksessa olevia virkamiehiä tai näistä tehtävistä eläkkeelle jääneitä henkilöitä. Poliisilaulajien riveistä löytyy mitä erilaisimmissa tehtävissä työskenteleviä miehiä, järjestyspoliisista rikostutkijaan ja rikoskemististä poliisipäällikköön. Työtehtävät, vuorotyö, komennukset sekä lomat vaikuttavat selkeästi kuoron kulloiseenkin harjoitus- ja esiintymisvahvuuteen.

Vuonna 1943 perustettu Helsingin Poliisilaulajat on nykyisen toimintansa lisäksi ollut yli 70-vuotisen historiansa aikana hyvin energinen. Tästä yhtenä tunnustuksena Mieskuoroliitto nimesi HPL:n Vuoden Kuoroksi 1993 sen poikkeuksellisesta aktiivisuudesta liiton toiminnan ja mieskuorolaulun hyväksi. Kuoro on vuosien mittaan osallistunut sekä koti- että ulkomaisiin kuorokilpailuihin. Kotimaassa on saavutettu ensimmäinen sija Sulasolin valtakunnallisissa laulu- ja soittojuhlissa Mieskuorojen B-sarjassa vuosina 1976 ja 1982, Hollannissa kuoro saavutti kansainvälisessä kuorokilpailussa viidennen sijan vuonna 1979 ja BBC:n Let the Peoples Sing -kasettikilpailussa vuonna 1981 tuli toinen sija. Edellä mainittujen kilpailujen jälkeen HPL ei ole osallistunut kilpailuihin.

Vuosittain kuoro pyrkii pitämään useita konsertteja, osan myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Tämän lisäksi se esiintyy erilaisilla kokoonpanoilla monissa pienempimuotoisissa tilaisuuksissa. Perinteiset kevät- ja joulukonsertit ovat muodostaneet kuitenkin rungon vuosittaiselle toiminnalle.

Erilaisten äänitteiden lisäksi kuoro on julkaissut kolme äänilevyä sekä esiintynyt useissa radio- ja TV-ohjelmissa. Jääkärin Morsian -elokuvassa kuullaan taustalla Poliisilaulajia. Koti- ja ulkomaankiertueita kuoro pyrkii järjestämään säännöllisesti. Ulkomaan konserttimatkat ovat suuntautuneet Pohjoismaihin, Keski-Eurooppaan, Kanadaan, Yhdysvaltoihin ja Venäjälle. Toukokuussa 2004 kuoro teki matkan Islantiin Pohjoismaiden pääkaupunkien poliisikuorojen perinteiseen tapaamiseen. Tulevista Pohjoismaisista tapahtumista pitää mainita Tukholman Poliisikuoron 100 -vuotisjuhla vuonna 2019.

Vuoden 2006 kesällä HPL teki ikimuistoisen matkan amerikansuomalaisten vuosittaiseen tapahtumaan FinnFest USA-06:een, joka järjestettiin tällä kertaa Yhdysvaltojen länsirannikolla Astorian ja Nasellen kaupungeissa. Tapahtuman lisäksi kuoro kiersi Kanadan ja USA:n länsirannikkoa, pitäen matkallaan useita konsertteja ja pienempiä esiintymisiä. Kuorolaiset tutustuivat myös USA:n poliisin toimitaan ja luovuttivat sekä Seattlen että San Franciscon kaupungeille liikenneturvallisuuteen tarkoitettuja lasten turvaliivejä.

 

Vuonna 2012 HPL esiintyi ensimmäisenä suomalaisena poliisikuorona Venäjällä, Pietarissa. Matkan aikana tehtiin yllätyskeikka paikalliseen Suomi Bar:iin, esiinnyttiin GUMVD:n (Pietarin rikospoliisihallinto) vuosijuhlassa ja Inkerin kirkon Pyhän Marian kirkossa. Lisäksi vierailustamme kerrottiin ja meitä haastateltiin Rossija 1 TV-kanavalla, joka on Venäjän television ykköskanava ja jolla on n. 180 000 000 potentiaalista katsojaa. Matkaan kuului olennaisena osana myös tutustuminen vuosien 1939-1944 taistelupaikkoihin Karjalan Kannaksella ja Pohjolan Venetsiaan.

Vuonna 2014 osallistuimme valtakunnallisille poliisimusiikkipäiville Turussa.

Kuluneena vuonna osallistuimme valtakunnallisille poliisimusiikkipäiville Seinäjoella. Toukokuussa olimme mukana äänittämässä Suomen itsenäisyyden 100 -vuotisjuhlan kunniaksi tehtävää Poliisimusiikkilevyä yhdessä Helsingin Poliisisoittokunnan sekä Turun ja Tampereen Poliisilaulajien kanssa. Levy julkaistaan vuoden 2016 marraskuussa ja sitä voi tilata vaikkapa lähettämällä kuorolle postia tai yksityisviestillä Facebookin kautta. Lisäksi levyä on suoramyynnissä kuorolaisilla. © Helsingin Poliisilaulajat 2009 - Kaikki oikeudet pidätetään

Sivuston toteutti Frontside